domingo, 21 de julio de 2013

Més Socialisme, més llibertat per a tots




L'altre dia vaig anar a l'escola d'estiu del meu partit, la del socialistes del Baix Llobregat. Hi parlaven en Jesús Caldera, President de la Fundación Ideas; na Inmaculada Rodriguez Piñeiro, Secretària d’Economia de l’Executiva Federal del PSOE, i en Maurici Lucena, Portaveu Parlamentari del Socialistes al Parlament de Catalunya. Bon cartell, potser amb un biaix molt orientat a una visió economicista, però interessant.

Vàrem poder veure i escoltar matisos entre els ponents, riquesa interna. Tanmateix vàrem poder constatar una bona voluntat de complementar-se entre ells, en les intervencions. Tots van parlar de la crisi, les causes i els efectes. Varen compartir una contundent crítica a la política del PP, i el lideratge conservador de la senyora Merkel. Van proposar alternatives per restablir primer el finançament, per així, estimular el creixement, reparar els danys al sistema del benestar europeu i facilitar un canvi de model productiu. Fins aquí res a dir, l'economia i els economistes; la història de la teoria econòmica, i el rigor macroeconòmic van fer palès una bona i justa oposició sistèmica dels intervinents.

Complica el debat, per al meu entendre, una exposició del Portaveu Socialista al Parlament que va parlar d'una globalització que suposa el creixement dels països emergents, ignorant que provoca profunds desequilibris i grans desigualtats socials. Parlà d'un creixement del coneixement com a instrument de reequilibri social i minimitzador de les iniquitats, però, ignorà que l’hegemonia de la dreta en aquest model, per el moment, suposa un procés d'acumulació per a molts pocs i unes condicions de pobresa per a molts, quasi tots. En Lucena culminà la seva intervenció albirant un futur en el qual la nova realitat econòmica i el model basat en el coneixement faria desaparèixer les profundes diferències entre la dreta i l' esquerra.

Jo, i crec que molts, vàrem entendre que també parlava de la desaparició total de la dreta i l’esquerra com a eixos de la política, però en Maurici ho va desmentir desprès en el torn de paraulest, un matís al seu declarat liberalisme económic que impregnà la seva intervenció.

No van decebre els ponents en les expectatives, en la seva qualitat i en la quantitat de propostes, demostraren que hi a una alternativa econòmica més social a la política conservadora del PP. Al PSOE i al PSC hi ha bona gent, bons experts per fer-ho possible, això sens dubte és una molt bona notícia.

Però crec que hi ha una altra dimensió ,més profunda, en aquesta crisi sistèmica, ja que afecta a la societat, a l'economia i a la política. Crec que ja no val, si és que algun cop valgué, parlar de la història de l'economia com la història de la teoria econòmica, la dels grans economistes. Correspon veure que la història econòmica l'han determinat les lluites socials per la igualtat i contra la injusta distribució de la renda, que aquest ha estat el sentit de progrés de la història: acabant primer amb l'esclavisme, després amb el feudalisme i avui amb una confrontació contra un model globalitzador profundament injust en la vessant social, desequilibrat en allò econòmic i que amenaça la democràcia, com a la gestió dels drets personals i col·lectius en equilibri.

El socialisme democràtic avui no pot estar, malgrat semblar-ho en algun debat, entre complaure’s amb les polítiques dominants quan s'està en el Govern, sense depreciar el biaix social que aquestes suposen, i la gesticulació crítica a l'oposició, combinada amb propostes amb biaix social fetes pensant en el sistema. Avui el socialisme ha de recuperar el que li ha estat essencial: un sistema de principis i valors en la lluita per la igualtat i per la democràcia.

No, no n'hi ha prou amb un socialisme ben intencionat de gestió i, per això, ens cal un socialisme que de nou sigui transgressor en el com i transformador en el què; un socialisme que ens ha portat a través de la lluita uns drets socials, col·lectius i individuals, que conformen el model de benestar i que, actualment, el model d'austeritat liderat per la dreta vol eliminar-lo a través de les constants agressions que pateix en el seu finançament.

No podem ser el socialistes com un gat vell que confon les cries de gat amb ratolins i que si veu bé els ratolins, li fa mandra perseguir-los. El socialisme avui ha de rejovenir-se lluitant amb el seu sistema de principis i valors que l'han caracteritzat fins ara. Un socialisme per afrontar una globalització, que té avantatges per als països més pobres però que de fet está suposant una dualització global entre rics i pobres amb uns nivells d’injustícia social  que no es poden sostenir ni admetre.

Calen models de creixement que siguin més sostenibles en el consum energètic i en l'equilibri mediambiental, models que suposin un accés a la renda per a tothom i que corregeixin les desigualtats perseguint efectivament la igualtat.

Potser si ens acostem més a la nostra gent, ens unim de nou tots en la lluita social, contra l'agressió neoliberal, podrem albirar noves propostes de Govern. Propostes que a més de millorar l'economia puguin aconseguir que els seus factors, lo essencial, suposin un creixement en igualtat social i equilibri mediambiental. El debat és de nou obert, una oportunitat, i cal caminar de nou per acabar amb aquest sistema, l'actual, per injust i cal transformar-lo per anar cap a un de nou on els valors democràtics i la justícia social puguin conviure en harmonia permetent el ple exercici de la dignitat humana.